Anya von Bremzen: Umenie sovietskej kuchyne
Umenie varenia a prežitia v nedostatku vyrozprávané na pozadí dejín Sovietskeho zväzu, od boľševickej revolúcie cez medzivojnové hladomory, vojnu až po sovietsku spoločnosť za Chruščova a Brežneva a ruskú za Putina. (vychádza 3. decembra)
Anya von Bremzen, ktorá sa v emigrácii preslávila knihami o varení, sa pohybuje na pomedzí rodinnej histórie a veľkých dejín, so zvláštnym dôrazom na jedlo a jeho nedostatok – čo bol v danej krajine určujúci fenomén, ktorý stál za mnohými zvratmi.
V tragikomických spomienkach zachytáva sedem dekád Sovietskeho zväzu, jeho úspechy aj trápenia, ako aj roky pred nástupom boľševizmu a rýchle zmeny po jeho páde. Rozpráva napríklad, ako sovietsky potravinový trh oživili nápady opozerané pred vojnou v Spojených štátoch, ako udržiavali Leninovu múmiu aj Stalinov apetít, či aké dopady mala Gorbačovova nedomyslená prohibícia. Miestami smutná, inokedy veľmi vtipná kniha o veľkej krajine a ešte väčších problémoch a snoch.
Recenzie
Keď v jednej kuchyni varilo osemnásť rodín
Ako šli Sovieti kradnúť nápady do Ameriky
„Nájdete len málo lepších kníh o jedle, rodine, exile a sovietskej tragédii – a žiadnu, ktorá tieto témy tak úžasne kombinuje. Zábavná, vášnivá, chytrá a dojemná.”
A. D. Miller
Kníhkupectvá: Panta Rhei, Martinus, Gorila, artforum, abcknihy
Autor: Anya von Bremzen
Titul: Umenie sovietskej kuchyne
Podtitul: Spomienky na jedlo a túženie
Originálny názov: Mastering the Art of Soviet Cooking
Preklad: Igor Otčenáš
Vydavateľ: Premedia
Rozmer: 16 x 23 cm
Počet strán: 392
Väzba: pevná s prebalom
ISBN 978-80-8159-155-6
Odporúčaná cena: 15.95 eur
Vychádza 3. decembra 2014
Úryvok z knihy
Tri roky predtým, než sa mama stala závislou od párkov, výrobkov Mikojanovho mäsokombinátu a než otvorila knihu, ktorej vydanie podporil sám narkom, mal Anastas Ivanovič zbalené kufre a chystal sa na dovolenku na Krym. Tú dovolenku už dávno sľúbil svojej manželke Ašchen a ich piatim synom. Ešte sa zastavil v Kremli, aby sa rozlúčil so šéfom a starým súdruhom, ktorého oslovoval familiárnym „ty“.
„A prečo nejdeš namiesto toho do Ameriky?“ spýtal sa ho Stalin z ničoho nič. „Aj tam by si mohol stráviť príjemnú dovolenku. A okrem toho potrebujeme preskúmať americký potravinový priemysel. To najlepšie, čo tam objavíš,“ povedal vodca, „prenesieme sem k nám.“
sovietska_kuchyňa_ukazka.pdf 110,25 kB