Right menu


Anya von Bremzen: Umenie sovietskej kuchyne

Umenie varenia a prežitia v nedostatku vyrozprávané na pozadí dejín Sovietskeho zväzu, od boľševickej revolúcie cez medzivojnové hladomory, vojnu až po sovietsku spoločnosť za Chruščova a Brežneva a ruskú za Putina. (vychádza 15. septembra)

Anya von Bremzen, ktorá sa v emigrácii preslávila knihami o varení, sa pohybuje na pomedzí rodinnej histórie a veľkých dejín, so zvláštnym dôrazom na jedlo a jeho nedostatok – čo bol v danej krajine určujúci fenomén, ktorý stál za mnohými zvratmi.

V tragikomických spomienkach zachytáva sedem dekád Sovietskeho zväzu, jeho úspechy aj trápenia, ako aj roky pred nástupom boľševizmu a rýchle zmeny po jeho páde. Rozpráva napríklad, ako sovietsky potravinový trh oživili nápady opozerané pred vojnou v Spojených štátoch, ako udržiavali Leninovu múmiu aj Stalinov apetít, či aké dopady mala Gorbačovova nedomyslená prohibícia. Miestami smutná, inokedy veľmi vtipná kniha o veľkej krajine a ešte väčších problémoch a snoch.

Recenzie

„Nájdete len málo lepších kníh o jedle, rodine, exile a sovietskej tragédii – a žiadnu, ktorá tieto témy tak úžasne kombinuje. Zábavná, vášnivá, chytrá a dojemná.”

– A. D. Miller

„Striedavo vtipná, tragická a nostalgická, je to úžasná, fascinujúca kniha, ktorá dáva ľudskú tvár ponurým stránkam učebníc histórie.“

– The Lady

„Dojímavá a temne komická.“

– The Sunday Times

Autor: Anya von Bremzen

Titul: Umenie sovietskej kuchyne

Podtitul: Sedem dekád Sovietskeho zväzu cez jedlo a politiku

Originálny názov: Mastering the Art of Soviet Cooking

Preklad: Igor Otčenáš

Vydanie: druhé

Vydavateľ: Premedia

Rozmer: 15 x 23 cm

Počet strán: 336

Väzba: pevná s prebalom

ISBN 978-80-8242-089-3

Odporúčaná cena: 16.95 eur

Vychádza 15. septembra 2022

Kníhkupectvá:Panta Rhei, Martinus, Gorila, Artforum

------------------------

Vychádza v roku 2023

Anya von Bremzen: Národné jedlá

Nová kniha s podtitulom Svet v šiestich jedlách je brilantným skúmaním jedla a národnej identity po celom svete. „So vzostupom a nadvládou globalizácie,“ vysvetľuje Anya v úvode, „sa národy a nacionalizmus zdajú byť zastarané, a predsa životne dôležitejšie a relevantnejšie ako kedykoľvek predtým.“ A neexistuje lepšia prizma, cez ktorú by sme to mohli vidieť, ako jedlo.

A tak sa Anya vydáva pátrať po pravde, ktorá sa skrýva za večným klišé „sme to, čo jeme“, a to do veľkých gastronomických centier Paríža, Neapola, Tokia, Sevilly, Oaxacy a Istanbulu – zo záverečnou zastávkou pri ukrajinskom boršči. V Paríži zisťuje prekvapujúci nezáujem o tradičné francúzske jedlá pot-au-feu, pričom francúzski gurmáni uprednostňujú novšie, chladnejšie medzinárodné kuchyne; v Neapole skromné a nesprávne chápané začiatky pizze; v Tokiu plné prijatie ramenu pred tradičným gohanom; v Seville náboženské dôsledky jamonu; v Oaxace stretnutie domorodých a európskych línií v a opätovné presadenie kukurice; a nakoniec komplikované dedičstvo multikulturalizmu v Istanbule.

Anya sa zaoberá týmito ikonickými jedlami svojím zvedavým pohľadom a nezameniteľným vtipom, keď sa rozpráva s kuchármi, remeselníkmi, vedcami, politickými aktivistami a úplne cudzími ľuďmi, pričom sa snaží pochopiť, čo predstavuje „národnú“ kultúru jedla. V knihe Anya odhaľuje a prehodnocuje fascinujúcu úlohu, ktorú jedlo zohráva pri vytváraní kultúrneho dedičstva – s tým, ako sa mení politická a sociálna identita národa, mení sa aj jeho chuť.